SaxDag met Open-Air-Masterclass van Benjamin Herman

SaxDag in Breda. Op zaterdag 4 juni - vanaf 12.00 uur

Ode aan de saxofoon! 

Op zaterdag 4 juni 2022 staat de saxofoon centraal op het Spanjaardsgat festival. 

Wij nodigen iedereen die saxofoon speelt uit voor een geweldig mooie en inspirerende dag. Het maakt niet uit of je net begonnen bent of dat je professioneel speelt, iedereen is van harte welkom. 

We starten de dag met een swingend optreden van de Bredase saxofoniste Naomi Adriaansz met DJ Marlyfox en eindigen de dag met een Open-Air-Masterclass van Benjamin Herman en een optreden van New Cool Collective XXL. Maar er is nog veel meer: Je gaat meedoen met het ensemble van het Utrechts conservatorium onder leiding van Johan van der Linden. Er zijn voor alle typen saxofoons partijen om mee te spelen. Daarnaast gaat Andreas van Zoelen, docent aan het Tilburgs conservatorium ons meer vertellen over de geschiedenis van de saxofoon en neemt ons mee aan de hand van zijn ensemble.

Tussendoor leer je nieuwe saxofonisten kennen en kun je je laten informeren op onze markt met diverse standhouders op het gebied van instrumenten en accessoires.

Kortom een volle dag saxplezier en inspiratie, waarbij al je zintuigen aan bod komen! 

programma saxdag breda

12.15 – 12.45 uur
Ontvangst saxofonisten met muziek van de Bredase saxofoniste Naomi Adriaansz en DJ Marlyfox en uitreiking goodiebags

12.45 – 13.00 uur
Opening / Welkom

13.00 – 14.30 uur 
Optreden + lezing Geschiedenis van de Saxofoon Andreas van Zoelen en studenten van het Tilburgs Conservatorium

14.30 – 15.00 uur
Pauze

15.00 – 16.30 uur
Samenspelen met ensemble van Johan van der Linden en studenten van het Utrechts Conservatorium

16.30 – 17.00 uur 
Pauze

17.00 – 18.00 uur
Masterclass Benjamin Herman

 21.00 – 23.00 uur 
 New Cool Collective (combiticket)

Onze eigen saxofoon diva Naomi Adriaansz

Andreas van Zoelen

Benjamin Herman kreeg op twaalfjarige leeftijd zijn eerste saxofoon. Op zijn dertiende speelde hij al in het profclubcircuit. Zijn faam verspreidde zich in de jaren negentig buiten jazzkringen toen hij het grensverleggende ensemble New Cool Collective oprichtte. Hij verscheen bovendien op meer dan honderd platen met allerlei artiesten, van Candy Dulfer tot Misha Mengelberg.

Hij is een gerespecteerd vakman die met zijn spel stevig geworteld is in de jazztraditie. Zijn optredens zijn sterk beïnvloed door dance floor jazz, surf- en punkmuziek, freejazz en traditionele muziek van over de hele wereld.

Tegenwoordig is Benjamin Herman een van de meest originele en productieve jazzmuzikanten van Nederland die invloeden buiten de grenzen van de jazzwereld verkent. Nadat hij in 2004 zijn eigen platenlabel ‘Roach Records’ had opgericht, produceerde Benjamin Herman een reeks cd’s, vinyl’s en ja, cassettebandjes. Hij toerde oa met Paul Weller, Dr. John, Tony Allen, Stan Tracey, Misha Mengelberg, Han Bennink, Peter Maffay, programmeerde verschillende festivals, speelde over de hele wereld en werkte aan tal van persoonlijke projecten.

Spanjaardsgat is er dan ook bijzonder trots op dat Benjamin Herman een Masterclass geeft op de SaxDag in Breda

Andreas van Zoelen geldt als autoriteit als het gaat om de geschiedenis van de saxofoon. Zijn omvangrijke collectie bestaat o.a. uit meer dan 100 oude instrumenten en opnamen uit de begintijd van de saxofoon. Van 2006-2013 schreef hij een studie over de geschiedenis van de saxofoon in Nederland. Publicaties van zijn hand verschijnen regelmatig in internationale vakbladen. 

Van Zoelen gaf al verschillende masterclasses, o.a. aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, het ESMAE conservatorium in Porto en Hogeschool Gent. Meer info op de website van Andreas van Zoelen.

Spanjaardsgat is dan ook bijzonder trots op zijn aanwezigheid op de SaxDag in Breda

Fontys Saxofoon Ensemble o.l.v. Andreas van Zoelen
De klassieke saxofoonklas van AMPA (Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg) is een bruisende, internationale groep studenten, die zich succesvol ontwikkelen en hun sporen op de internationale podia verdienen. Naast de hoofdvaklessen (individueel en in groepsverband) spelen de studenten in het saxofoon ensemble.

Johan van der Linden is lid van het Nederlands Blazers Ensemble. Als freelance muzikant werkt hij veelvuldig samen met oa het Nederlands Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als solist bracht hij vele saxofoonconcerten in première. 

Deel dit artikel: