Talentontwikkeling en kansen bieden

Het ontwikkelen van een hoogwaardig festival programma kost tijd en middelen. Maar stap-voor-stap bereiken we ons doel. Door onder andere:

Werken aan een artistiek hoger niveau van de voorstellingen door o.a. het uitnodigen van enkele professionele orkesten

Het gaat niet alleen om het bieden van een podium, belangrijk wordt steeds meer het artistieke niveau van de optredens. In 2018 werden voor het eerst enkele professionele orkesten ingehuurd, die zorgden voor enkele fantastische optredens. 

Het Philips Symfonie Orkest speelde in 2018 de Eerste Symfonie  van Mahler. Voorafgaand aan Mahler 1 werd dit concert ontleed en uitgelegd onder de titel `Maestro Jules Onthult`. Zeker voor een publiek dat niet zo bekend is met klassieke muziek was dit een zeer vruchtbare toevoeging aan het concert. in 2019 werd volgens hetzelfde concept de 7de symfonie ‘Leningrad’ van Dmitri Sjostakovitsj uitgevoerd.

Uitgangspunt blijft een invulling van het festival waarbij het samenbrengen van diverse disciplines centraal staat. Orkesten, koren, slagwerkgroepen, DJ’s, solisten, urban, hiphop, moderne jazz, pop, etc. Veel uitvoerenden en veel muzikale invloeden. Professionele concerten met een actieve betrokkenheid van amateurs. Een lijn die de komende jaren verder ontwikkeld zal worden. 

 

De stichting neemt talentontwikkeling serieus en wil een bijdrage leveren aan het culturele leven. Met het oog daarop creëert het voor amateurmusici en gezelschappen de gelegenheid om groots opgezette optredens te geven op een omvangrijk podium en voor een groot publiek. 

Eén keer per jaar wordt deelnemers de gelegenheid gegeven om zich binnen een zeer professioneel kader aan het publiek te presenteren. Daar gaat een begeleidingstraject van vier maanden aan vooraf waarin de musici individueel, per cluster of als totaalorkest worden begeleid. 

Als toevoeging op dit aanbod, wordt het Bredaas Festival Orkest verder ontwikkeld tot het Brabants Festival Orkest (BFO). Het BFO is een orkest dat wordt samengesteld uit amateurmusici uit de regio. Een intensieve werving- en selectieprocedure leidt tot een orkest van ca. 75 personen. Dit orkest wordt in de aanloop naar het concert begeleid door een team van professionele musici.

 

Breda brengt het samen

Steeds meer wordt gezocht naar de samenwerking met Bredase en provinciale organisaties die artistiek inhoudelijk duidelijk iets kunnen toevoegen aan de aangeboden optredens. We denken o.a. het betrekken van meerdere kunstdisciplines bij de concerten. En bestuurlijk aan verdere communicatie over mogelijkheden voor geldverwerving en professionalisering van de organisatie.

“Het combineren en samen laten werken van verschillende kunstdisciplines en kunstorganisaties in de stad Breda en de provincie Brabant, dat is wat we graag zien. We laten nieuwe initiatieven ontstaan die passen bij het huidige tijdsbeeld.”