Zondag 10 juni – 14.00 uur
Pinkster-matinee met het Breda’s Mannenkoor

Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor, een springlevende legende 

De Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor is met haar ongeveer 100 leden een koor met een rijke historie en een grote staat van dienst in zowel binnen- als buitenland. Het koor staat sinds 2008 onder leiding van dirigent Hans de Wit.

Het Breda’s Mannenkoor brengt een vocaal legendes tot leven uit:

  • Opera
  • Negro Spirituals
  • Moderne componisten
  • Volksverhalen

De geschiedenis van het koor begint op 5 oktober 1865, als Frans Smits, oprichter en directeur van brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’, de stichtingsakte van’Liedertafel Bredasch Mannenkoor’ mede ondertekent. Heinrich Umland was één van de eerste dirigenten in de periode 1870 – 1883. Als docent en cellist was hij werkzaam op de KMA en betrokken bij de Rederijkersvereniging Jacob van Lennep. Tevens was hij de eerste directeur van de ‘Algemeene Zang- en Muziekschool’, voorloper van de Nieuwe Veste.

In 1905 is aan het koor het predikaat ‘Koninklijk’ verleend; dit ter gelegenheid van het concert bij de onthulling door Koningin Wilhelmina  van het Nassaumonument in het Valkenberg. Een jaar later verwierf het koor een eigen pand aan Haven 7, aangekocht door Smits van Waesberghe.

Het koor heeft ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Bisdom Breda de mis in de Sint Pieter te Rome, plechtig gevierd door voormalig Bisschop Muskens, opgeluisterd met de prachtige Krönungsmesse van Mozart. 

Een paar jaar geleden heeft het Breda’s Mannenkoor een concert gegeven in het Belgische Ieper. Staande onder de gewelven van de Menenpoort hebben het a-capella gezongen Pie Jesu (Verhoeff) en het Tebe Poem (Bortnianski) een diepe indruk achtergelaten.